Українські артисти балету знайшли притулок у балетних школах США

Українські артисти балету знайшли притулок у балетних школах США

Десятки молодих артистів балету знаходять притулок у балетних школах США, щоб продовжити справу свого життя на тлі війни в Україні, розповідає ABC News.

17-річний Микита Малакі почувається як вдома на сцені у США після того, як пережив вибухи у рідному Києві.

«Це був звичайний день. Я збирався йти до школи. Я почув якісь дивні звуки, схожі на бомби чи ракети. Ми зрозуміли, що почалася війна. Перші дні ми спали в укриттях. Ми боялися за своє життя», — сказав Малакі ABC News.

«Я люблю виступати. Я люблю бути на сцені. Те, що я відчуваю, коли танцюю, це неймовірно», — сказав Малакі.

Коли почалася повномасштабна війна, 18-річна Єва Грицак танцювала в Швейцарії і збиралася повертатися додому в Дніпро, коли отримала дзвінок від мами, який перевернув її світ.

«Вона каже: „Єва, у нас війна. Усі аеропорти розбомблені, тому дороги додому немає“. Я злякалася. Мені було так страшно», — розповіла вона.

Життя змінилося миттєво: закрили школи, закрили театри та балетні студії. І Малакі, і батьки Грицак почали діяти, зателефонувавши Ларисі Савельєв із Нью-Джерсі, колишній артистці балету, яка має добрі зв’язки в згуртованому балетному співтоваристві. Савельєв розповіла ABC News, що батьки дзвонили їй і казали: «Будь ласка, заберіть мою дитину звідси. Ми не впевнені, куди, просто звідси».

Савельєв заснувала Youth America Grand Prix, стипендію та балетний конкурс, який понад два десятиліття об’єднує танцюристів із балетними школами по всьому світу. З початку війни Савельєв допомогла переселити понад 250 українських танцюристів за допомогою філантропа Говарда Баффета, сина інвестора-мільярдера Уоррена Баффета.

«Я вірю, що деякі з цих молодих чоловіків і жінок одного дня досягнуть дивовижної мрії. Ось ця група дітей. У них відібрали все життя, і вони не зробили нічого, щоб заслужити це», — сказав Баффет ABC News.

Фонд Говарда Баффета виділив понад 2,5 мільйона доларів на підтримку українських танцюристів-біженців.