13 Травня, 2024

Лідери G7 офіційно анонсували пакет гарантій безпеки для України

Лідери G7 на саміті НАТО 12 липня у Вільнюсі офіційно оголосили, що досягли згоди щодо декларації про гарантії безпеки для України, пише The New Voice of Ukraine.

Сама декларація є загальним рамковим документом, а наступним кроком мають стати двосторонні безпекові угоди між Україною та окремими країнами з наданням гарантій, написав 12 липня у Telegram глава Офісу президента Андрій Єрмак. За його словами, серед цих гарантій:

● Допомога в самозахисті та запобіганні новій агресії: це включає постачання зброї, підтримку в розвитку оборонної промисловості, навчання та співпрацю в розвідці та кібербезпеці, а також технічну та фінансову підтримку.
● Заходи на випадок нової агресії: країни G7 обіцяють негайні консультації, щоб швидко надати Україні всю необхідну підтримку у разі нового нападу.
● Притягнення Росії до відповідальності: лідери G7 зобов’язуються посилити санкційний тиск, заморозити активи, створити механізми відшкодування збитків і розпочати суди над тими, хто відповідальний за злочини проти України та українців.
● Підтримка: G7 продовжуватиме підтримувати демократичний розвиток України.

У декларації G7 підкреслюється її відданість вільній, незалежній, демократичній та суверенній Україні в межах її міжнародно визнаних кордонів. Підписанти наголошують, що безпека України є важливою для євроатлантичної безпеки, і обіцяють підтримувати Україну в її захисті від російської агресії стільки, скільки буде потрібно.

Кожна країна G7 працюватиме з Україною над конкретними двосторонніми зобов’язаннями у сфері безпеки, які включають:

● Зміцнення Збройних сил України шляхом забезпечення сучасною військовою технікою, підвищення оперативної сумісності з партнерами, навчання військовослужбовців, обміну розвідданими та допомоги у протидії гібридним загрозам.
● Зміцнення економічної стабільності України, енергетичної безпеки, зусилль з відновлення та створення умов для економічного процвітання.
● Надання технічної та фінансової допомоги для забезпечення поточних реформ в Україні.

Лідери G7 також підтримали необхідність створення міжнародного механізму компенсації збитків, завданих російською агресією.

Україна, у свою чергу, зобов’язалася підвищувати прозорість і підзвітність щодо допомоги з боку своїх партнерів. Країна продовжуватиме боротьбу з корупцією, правоохоронну та судову реформи, реформу корпоративного управління, економічні реформи, реформи сектора безпеки та вдосконалення державного управління. Оборонні реформи будуть просунуті вперед, демократичний цивільний контроль над Збройними Силами буде посилено, а прозорість оборонних установ і промисловості буде збільшена.

Декларація відкрита для інших країн, які можуть приєднатися в будь-який час.