16 Травня, 2024

Ердоган каже, що Путін погодився продовжити зернову угоду: в РФ заперечують

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив у п’ятницю, що погодився з президентом Росії Володимиром Путіним щодо продовження угоди, яка дозволяє експорт українського зерна через Чорне море, пише Reuters.

Виступаючи перед журналістами, Ердоган сказав, що угода, на його сподівання, буде продовжена з нинішнього кінцевого терміну 17 липня в результаті зусиль ООН і Туреччини.

Натомість прессекретар Путіна Дмитро Пєсков повідомив російському виданню РІА Новости про те, що заяв щодо продовження дії «зернової угоди» Росія не робила, пише Espreso.

«Жодних заяв щодо продовження зернової угоди з російської сторони не було», — сказав він.

5 червня у РФ заявили, що не бачать перспектив продовження угоди в липні, а 22 червня у МЗС України зазначили, що не бачать готовності росіян продовжувати зернову ініціативу. Сумніви в продовженні «зернової угоди» 4 липня озвучили й у Великій Британії, зазначає видання.

Європейська комісія допомагає ООН і Туреччині спробувати продовжити зернову угоду і відкрита для «вивчення всіх рішень», заявив у четвер представник Європейського Союзу.

У липні 2022 року ООН і Туреччина виступили за посередництва Чорноморської зернової ініціативи з Росією та Україною, щоб допомогти пом’якшити глобальну продовольчу кризу, яка погіршилася вторгненням Москви та блокадою українських портів. Україна та Росія є одними з провідних світових експортерів зерна.