16 Травня, 2024

Двоє відомих українців отримали найвищу нагороду Франції

Письменницю та публіцистку Оксану Забужко та режисера, письменника і військовослужбовця Збройних сил України Олега Сенцова вшанували найвищою нагородою Франції — Орденом Почесного легіону. Про це пише Yahoo.

Цю нагороду їм вручив 14 липня в соборі Святої Софії посол Франції Етьєн де Понсен, повідомляє посольство у Twitter.

«У день Національного свята в саду Святої Софії Етьєн де Понсен має честь від імені Президента Еммануеля Макрона вручити нагороди Ордена Почесного легіону Оксані Забужко та Олегу Сенцову, культовим та видатним особистостям України», — йдеться у повідомленні.

Етьєн де Понсен додав, що Сенцов, який отримав струс мозку в бою минулими вихідними, був присутнім на церемонії нагородження.

«Їхні імена добре відомі у Франції та Європі, вони обидва зараз борються за свободу і незалежність України. Пані Забужко — на фронті літератури, а пан Сенцов — на полі бою», — зазначив пан посол.

Орден Почесного легіону — найвища нагорода Франції, заснована в 1802 році за прикладом лицарських орденів. Президент нагороджує ним за військові чи цивільні заслуги.

Серед українців, удостоєних цієї відзнаки, були та є — художник Іван Айвазовський; Борис Гудзяк, президент Українського католицького університету; Сергій Лифарь, танцюрист і хореограф; український філософ Мирослав Попович; Анатолій Зленко, перший міністр закордонних справ незалежної України; та інші. Торік українська поетеса Ліна Костенко була нагороджена Орденом Почесного легіону.