13 Травня, 2024

Президент США зустрівся з посланником Папи Римського щодо України

Президент США Джо Байден провів переговори зі спеціальним посланником Папи Франциска кардиналом Маттео Марією Зуппі, який перебуває в Білому домі в рамках своєї миротворчої місії щодо України, пише Vatican News.

У заяві, опублікованій Білим домом, говориться, що президент Байден «поділився своїми побажаннями щодо подальшого служіння Папи Франциска та глобального лідерства та привітав нещодавнє призначення архієпископа США кардиналом».

Президент і кардинал також говорили про «зусилля Святого Престолу щодо надання гуманітарної допомоги для вирішення масових страждань, спричинених триваючою агресією Росії в Україні». Далі вони обговорили допомогу Ватикану щодо повернення приблизно 19 000 українських дітей, які були вивезені до Росії з початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року. Український уряд каже, що справжня кількість депортованих українських дітей у Росії може бути набагато більшою.

Кардинал Зуппі, Архиєпископ Болоньї та Голова Єпископської Конференції Італії, вже порушував цю тему під час своїх попередніх місій до Києва (5-6 червня) та Москви (28-30 червня). На сайті комісара підтвердили, що тема обговорювалася, і опублікували фото візиту кардинала, пояснивши, що вони говорили про гуманітарні питання, пов’язані з війною та захистом прав дітей.

Кардинал Зуппі прибув до Вашингтона 17 липня разом із офіційним представником Державного секретаріату Ватикану, і його візит завершився в середу. Перед зустріччю з президентом Байденом кардинал зустрівся на Капітолійському пагорбі з кількома членами Конгресу США. Прес-служба Святого Престолу оголосила в понеділок, що кардинал Зуппі відвідає Вашингтон, щоб «сприяти миру в Україні».

Його місія, згідно із заявою для преси, «прагне сприяти обміну ідеями та думками щодо поточної трагічної ситуації, а також надавати підтримку гуманітарним ініціативам, спрямованим на полегшення страждань найбільш уразливих людей, зокрема дітей».