16 Травня, 2024

Росія обстріляла порти України та знищила 60 тисяч тонн зерна

Російські ракетні удари по чорноморському узбережжю України знищили 60 000 тонн зерна та пошкодили інфраструктуру зберігання, кажуть чиновники, пише BBC.

Міністр сільського господарства Микола Сольський заявив, що «значна частина» експортної інфраструктури не працює.

Росія вийшла з зернової угоди, яка діяла з минулого літа, гарантуючи безпечний прохід для експорту через Чорне море. Кремль стверджував, що його вимоги щодо російського експорту «не були виконані».

Протягом кількох годин після виходу з зернової угоди в понеділок Росія завдала ударів по портам Одеси та Миколаєва вранці у вівторок. Після цього відбулися нові удари в ніч на середу, націлені на зернові термінали та портову інфраструктуру в Одесі та далі на узбережжі Чорного моря в Чорноморську, двох з трьох портів, які були включені в експортну угоду.

Одеський військовий речник Сергій Братчук назвав це «справді масованим ударом». Міністр сільського господарства сказав, що 60 000 тонн, знищених під час удару, «мало бути завантажено на великотоннажне судно та відправлено через зерновий коридор 60 днів тому».

Президент України Володимир Зеленський заявив, що кожен ракетний удар — це удар не лише по Україні, а й по «всім у світі, хто прагне до нормального та безпечного життя». Франція та Німеччина також засудили напад. Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що, засипавши Одесу градом снарядів, президент Росії позбавляє світ будь-якої надії на українське зерно і «б’є по найбідніших у світі».

«Ще більше актів жорстокості — на фоні того, як росія використовує продовольство в якості зброї, виходячи з Чорноморської зернової ініціативи, останні дві ночі вона вражає портову інфраструктуру та зернові термінали в Одесі ракетами та безпілотниками. Україна готова годувати світ, але бездушні рішення росії негативно відображаються на мільйонах нужденних людей», — так написала пані посол США в Україні Бріджит Брінк.

У скоординованій атаці брали участь крилаті ракети «Калібр», надзвукові ракети «Онікс» і протикорабельні ракети Х-22, а також безпілотники-камікадзе, випущені з Чорного моря, Криму та півдня Росії. Незважаючи на те, що 37 російських ракет і безпілотників було збито, деякі таки пробили українську оборону.

Росія назвала свою першу атаку на Одесу «масовою помстою» за атаку на Кримський міст. Морські безпілотники України росіяни звинуватили в ударі в понеділок, який зруйнував частину мосту і вбив російську пару.