18 Травня, 2024

На повне розмінування України може знадобитися 757 років

За понад півтора року після того, як російські війська повномасштабно вторглися в Україну, міни стали однією з найстрашніших проблем для українського контрнаступу, пише Business Insider.

Оскільки російські війська встановили міни на широких територіях України, зараз це найбільш замінована країна у світі, а міни — окрім нерозірваних бомб і артилерійських снарядів — тепер переважають на території України розміром приблизно з Флориду.

Міни не лише загрожують країні в довгостроковій перспективі, але й продовжують створювати величезні виклики для військ.

Жахлива ситуація може тривати поколіннями. Грег Кроутер, директор програм Mines Advisory Group, неурядової організації, що надає допомогу людям, які постраждали від наземних мін, сказав The Washington Post, що ситуація з мінами в Україні не схожа ні на що за останні 30 років.

Глобальний аналітичний центр GLOBSEC опублікував звіт, у якому виявилося, що близько 30% території України, площею понад 67 000 квадратних миль, зазнали важких боїв і потребуватимуть ретельних операцій з очищення. Харківська та Херсонська області залишаються найбільш забрудненими регіонами з усіх звільнених територій.

«Російські війська залишають мінні пастки: встановлюють пристрої, що активуються жертвою, на тваринах, трупах, подвійні і навіть потрійні міни-пастки на дорогах, полях і лісах, — йдеться у звіті. — Росіяни також навмисно забруднюють сільськогосподарські землі, щоб заборонити їх використання для майбутньої економічної діяльності в Україні».

Кілька експертів повідомили The Post, що кількість забрудненої землі в Україні настільки велика, що для завершення роботи може знадобитися близько 500 груп саперів і 757 років. А Світовий банк підрахував, що роботи з розмінування можуть перевищити 37 мільярдів доларів до 2033 року.