Блінкен: Україна вже повернула 50% тимчасово окупованої території

Блінкен: Україна вже повернула 50% тимчасово окупованої території

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у неділю, що Україна вже повернула близько 50 відсотків території, захопленої Росією, і що контрнаступ все ще перебуває на «відносно початковій стадії», пише The Hill.

«З точки зору того, чого прагнула досягти Росія, чого прагнув досягти Путін, вони вже зазнали поразки. Вони вже програли. Мета полягала в тому, щоб стерти Україну з карти, ліквідувати її незалежність, її суверенітет, включити її до Росії. Це давно не вдалося», — сказав Блінкен.

«Зараз Україна бореться за повернення більшої частини землі, яку у неї захопила Росія. Вже повернуто близько 50 відсотків того, що спочатку було захоплено. Зараз вони ведуть дуже важку боротьбу за те, щоб повернути більше, — сказав Блінкен. — Це ще відносно ранні дні контрнаступу. Це важко».

Блінкен висловив оптимізм щодо перспектив України в контрнаступі, який вона розпочала після місяців підготовки. Хоча контрнаступ розпочався потужно, прогрес України сповільнився, оскільки вона швидко використала свої боєприпаси та була змушена орієнтуватися на російські мінні поля.

«Росіяни розгорнули потужну оборону, але я переконаний, що завдяки обладнанню та підтримці, яку вони зараз отримали з більш ніж 50 країн, завдяки підготовці, яку пройшли їхні війська — і багато військ, які пройшли цю підготовку, але ще не повністю задіяні в цій боротьбі — і, можливо, більше за все, тому факту, що на відміну від росіян українці борються за свою землю, за своє майбутнє, за свою країну, за свою свободу… Я думаю, що це вирішальний елемент, і він ще зіграє свою роль», — сказав Блінкен.

«Але це не відбудеться протягом наступного тижня чи двох. Ми все ще розраховуємо, я думаю, на кілька місяців», — додав він.