18 Травня, 2024

Росіяни зруйнували історичний собор в Одесі та ще десятки пам’яток архітектури міста

Російські ракети серйозно пошкодили десятки українських архітектурних пам’яток, у тому числі історичний православний собор в Одесі, що викликало обурення та спонукало президента Володимира Зеленського пообіцяти вжити заходів у відповідь, пише CNN.

Українські чиновники повідомили, що ці удари вбили щонайменше одну людину та ще два десятки поранили. Знищено щонайменше 25 пам’яток архітектури, повідомив голова військової адміністрації.

«Росіяни навмисно навели свої ракети на історичний центр Одеси, який перебуває під охороною ЮНЕСКО. Усе, що було збудовано важкою працею великих архітекторів, нині руйнують цинічні нелюди», — зазначив Олег Кіпер.

Серед інших пошкоджених об’єктів культури — Будинок вчених і бульвар Жванецького, повідомив у неділю мер Одеси Геннадій Труханов. Також було знищено кілька історичних особняків.

Спасо-Преображенський собор є найбільшою церковною спорудою Одеси. Він був освячений у 1809 році, знищений за радянських часів у 1936 році, а потім відроджений після відновлення Україною своєї Незалежності. Собор розташований у центрі Одеси, який ЮНЕСКО внесло до списку Всесвітньої спадщини через загрозу російського вторгнення.

Оперативне командування Збройних сил України в Telegram повідомило, що внаслідок ударів «пошкоджено десятки автомобілів, фасади та дахи багатьох будівель у місті, вибито вікна. У місті утворилося кілька кратерів. Є перебої з електроенергією, що може ускладнити рух та змінити маршрут громадського транспорту».

У заяві в неділю президент України Зеленський засудив чергову атаку Москви.

«Ракети проти мирних міст, проти житлових будинків, собору… Жодного виправдання російському злу бути не може, — сказав Зеленський. — Як і завжди, це зло програє. І за Одесу обовʼязково буде відповідь російським терористам. Вони відчують цю відповідь».

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель написав у Twitter, що «Росія вже пошкодила сотні культурних об’єктів, намагаючись знищити Україну». Він назвав руйнування Спасо-Преображенського собору «черговим військовим злочином» Росії.