Україна може отримати F-16 раніше графіка: Рада нацбезпеки США

Україна може отримати F-16 раніше графіка: Рада нацбезпеки США

Згідно з коментарями Джона Кірбі, координатора зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США, Україна може отримати винищувачі F-16 раніше, ніж очікувалося. Про це пише Newsweek.

В інтерв’ю Fox News Кірбі припустив, що Україна може почати отримувати F-16 до кінця цього року — значно раніше, ніж передбачалося. Відповідаючи на запитання про постачання найнеобхіднішого, Кірбі сказав, що країні потрібні «чотири А: артилерія, боєприпаси, ППО і бронетехніка (the four As: artillery, ammunition, air defense and armor)».

Кірбі сказав, що США надали Україні «надзвичайну підтримку з відверто безпрецедентною швидкістю», перш ніж безпосередньо згадати F-16.

«Тепер дивіться, F-16 прибудуть туди, ймовірно, до кінця року, але ми не вважаємо, що одних тільки F-16 буде достатньо, щоб переломити ситуацію», — сказав Кірбі в ефірі Fox News The Story.

Далі Кірбі зазначив, що чого Україна «справді потребує понад усе» — це артилерії.

«І тому президент прийняв важке рішення забезпечити касетними боєприпасами — як допоміжне рішення, оскільки ми нарощуємо наші виробничі потужності артилерійських снарядів», — додав він.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на початку цього місяця заявив, що він очікує перших F-16 в українському повітряному просторі до кінця першого кварталу 2024 року.