19 Травня, 2024

Путін не змінить курс війни проти України до виборів в США у 2024 році: CNN

Високопосадовці США та Європи стурбовані тим, що президент Росії Володимир Путін враховує президентські вибори в США 2024 року в планах війни в Україні, сподіваючись, що можливий програш президента Джо Байдена наступного року змусить США обмежити підтримку України та покращить позицію Росії на переговорах, повідомили CNN четверо американських чиновників.

США поки що не мають точних даних щодо мислення Путіна чи того, чи він цілеспрямовано затягує війну в надії на перемогу Дональда Трампа або республіканців на президентських виборах. Але вибори наступного року залишаються ключовим фактором, який, на думку високопоставлених представників національної безпеки, розвідки та дипломатичних органів Заходу, вплине на рішення Путіна в Україні, що робить ще меншою ймовірність завершення війни до кінця наступного року.

Один американський чиновник сказав, що у нього «немає сумнівів», що Путін «намагається протриматися» до виборів 2024 року. Інше джерело, знайоме з даними розвідки, повідомило, що для США, України та Європи «це щось на зразок слона в кімнаті».

«Путін знає, що Трамп йому допоможе. І українці знають, і наші європейські партнери теж, — зазначило джерело. — Тож, незважаючи на те, що ми не бачили нічого явного на цей рахунок, ви повинні припустити, що всі так думають».

Європейський дипломат сказав CNN, що вважає, що спроба пережити війну в Україні до виборів у США «є саме планом Путіна».

Офіційні особи, які поговорили з CNN на умовах анонімності, вважають, що Путін може розглядати перемогу Трампа або іншого кандидата від Республіканської партії як стимул для США відмовитися від підтримки України. Вони також кажуть, що погляд Путіна на вибори робить для США ще більш важливим збереження довгострокової підтримки України: зобов’язання, яке адміністрація Байдена продовжує повторювати.

Трамп, безсумнівний фаворит-кандидат від Республіканської партії на даний момент, не зобов’язувався підтримувати Україну у війні. Він стверджував, що як президент міг би врегулювати війну за 24 години, і лише цього тижня він сказав, що підтримка України має залежати від розслідування Конгресом щодо Байдена та його родини.