США та Україна почали переговори щодо двосторонніх зобов’язань у сфері безпеки

США та Україна почали переговори щодо двосторонніх зобов’язань у сфері безпеки

Сьогодні представники Державного департаменту, Департаменту оборони та Ради національної безпеки зустрілися з українськими колегами, щоб розпочати переговори щодо довгострокових зобов’язань у сфері безпеки між країнами. Про це йдеться на сайті Держдепартаменту США.

Двосторонні зобов’язання щодо безпеки зосереджуватимуться на забезпеченні України стійкими силами, здатними захистити Україну зараз і стримувати російську агресію в майбутньому, підтримці та підвищенні ефективності та прозорості оборонних інституцій і промисловості України, а також зміцненні порядку денного реформ, які сприятимуть належному управлінню, необхідному для просування до своїх євроатлантичних прагнень.

Ці дискусії підпадають під рамки Спільної декларації G7 про підтримку України, що прагне офіційно закріпити постійну підтримку США України, яка захищає свій суверенітет і територіальну цілісність, відбудовує свою економіку, захищає своїх громадян і прагне до інтеграції до євроатлантичної громади, відмічено на сайті Держдепартаменту.

Як додає Reuters, київський уряд розглядає переговори як проміжний етап перед вступом до НАТО. На саміті у Вільнюсі лідери Альянсу запропонували підтримку Україні, але виключили можливість членства доти, доки не закінчиться війна з Росією.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що домовленість, досягнута у Вільнюсі, є «основою для розробки відповідних двосторонніх угод».

«Символічно, що Сполучені Штати — наш найбільший стратегічний партнер — стали першою країною, з якою Україна розпочала цей процес, — написав Єрмак. — Завдяки цьому процесу ми створимо успішну модель для інших партнерів».

Члени G7 домовилися, що кожна країна укладатиме власні угоди. Єрмак підтвердив позицію України, яка гарантує «зміцнення України на шляху до майбутнього членства в євроатлантичній спільноті, включаючи НАТО та Європейський Союз».