19 Травня, 2024

Двоє канадців виявили, що їх поміняли при народженні: один з них виявився українцем

Двоє 68-річних канадців виявили, що їх поміняли при народженні в 1955 році, після проведення аналізів ДНК, що спричинило екзистенціальну кризу для обох. Про це пише Insider.

«Ми обидва погодилися, що якби ми відкрили це, і ніхто більше про це не дізнався, ми б просто закрили книгу і нікому б не сказали», — сказав Річард Бове, один із чоловіків, в опублікованому звіті Times в середу.

Бове, який є рибалкою та бізнесменом, пройшов тест ДНК, який отримав у подарунок від своєї старшої доньки у 2020 році. Він був збентежений відкриттям того, що його корні українські, польські та єврейські ашкеназі, а не французькі, як він вважав.

Через два роки Евелін Стокі зробила тест ДНК, який показав, що Бове є її чистокровним братом. Вони все зрозуміли, коли дізналися, що молодший брат Бове та Стокі, Едді Амброуз, народився в один день у тій же лікарні в Манітобі, Канада. Це відкриття спричинило лавину замішання для Бове та Амброуза, які вели протилежне життя, позначене їх корінним та українським католицьким вихованням.

Бове розповів виданням, що в дитинстві на власному досвіді відчув жорстоку політику Канади проти корінного населення, тому що він болісно розлучився зі своєю матір’ю крі в рамках спроб асимілювати дітей корінного населення в сім’ї білих. Амброуз, оббивник на пенсії, мав щасливе виховання в українській католицькій культурі.

Сьогодні Амброуз відновлює зв’язок зі своєю культурою метисів — або змішаної корінної та європейсько-американської культури — шляхом спілкування зі своєю новою розширеною родиною. Він сказав Globe: «У мене вкрали життя. Це те, чого я не поверну. Я втратив цей час. Але час відтепер є».

Бове також говорив про відчуття втрати після відкриття, але підтверджував, що «хоча я зараз не корінний житель, на мою думку, я завжди ним буду».