19 Травня, 2024

«Мирний саміт» у Саудівській Аравії: головні висновки для України

Представники близько 40 країн, які брали участь у мирних переговорах щодо України, у Саудівській Аравії на цих вихідних, погодилися, що будь-який мирний договір про припинення війни Росії проти України має базуватися на повазі до територіальної цілісності України та Статуту ООН. Про це пише Politico.

Росія не брала участі в переговорах. Але Китай, давній союзник Росії, відвідав зібрання в Джидді, що в Саудівській Аравії.

«Китай не заперечував, як ніколи не заперечував проти того, щоб територіальну цілісність України поважали», — сказав виданню Ігор Жовква, заступник голови Офісу президента України.

Голова офісу Зеленського Андрій Єрмак заявив, що Україна провела дуже продуктивні консультації щодо ключових принципів, на яких має будуватися справедливий і міцний мир. Минулого тижня Зеленський сказав, що розглядає зустріч у Джидді як крок на шляху до глобального мирного саміту, який, як він сподівається, відбудеться восени.

За словами Єрмака, зустріч у Джидді стала кроком до практичної реалізації української формули миру з 10 кроків.

«Кожна держава, яка бере участь у консультаціях, має можливість продемонструвати лідерство в глобальних зусиллях щодо миру. І більшість із них уже визначили свою роль у реалізації тих чи інших пунктів формули, — сказав Єрмак. — Сторони погодилися продовжувати роботу на різних представницьких рівнях для встановлення справедливого та всеосяжного миру».

Загалом 42 країни та представники ООН взяли участь у мирних переговорах у Джидді як онлайн, так і особисто.

«Сам факт початку цих переговорів — це вже важлива історична подія, — сказав народний депутат України, голова комітету із закордонних справ Верховної Ради Олександр Мережко. — Бо це свідчення того, що не лише країни Заходу, а й країни Глобального Півдня прагнуть до миру, який базувався б не на поступках агресору, а на Статуті ООН і міжнародному праві».