19 Травня, 2024

Путіна навряд чи заарештують під час перебування на посаді – Держдеп США

Бет Ван Шаак, посол США з особливих доручень у справах глобального кримінального правосуддя та представниця Держдепартаменту США, висловила сумнів, що президент Росії буде заарештований за злочини в Україні, поки він залишається на посаді глави держави.

Це вона сказала в інтерв’ю Бабелю, повідомляє «Європейська правда».

Ван Шаак повторила свою давню тезу про те, що США підтримують ідею інтернаціоналізованого суду в рамках судової системи України. Однак такий суд не зможе подолати недоторканість Путіна, поки він залишається на посаді. Ван Шаак, однак, вважає, що главу РФ не заарештують, поки він займає найвищу посаду в Росії.

«Навряд чи хтось буде заарештовувати Путіна, поки він є главою держави. Якщо він опиниться під вартою іноземного суду, МКС чи української спецпалати, швидше за все, це станеться тому, що він уже не буде главою держави», — сказала посол.

Водночас вона зазначила, що «це не означає, що не можна починати розслідування, готувати обвинувальні акти щодо нього та інших осіб у ланці управління».

У відповідь на запитання, чи вартий зусиль трибунал, який не може подолати недоторканність президента, представниця Держдепу відповіла ствердно.

«Безумовно вартий. У Росії є багато інших високопосадовців, які відповідальні за війну в Україні. Вони займають вищі керівні посади, приймають рішення і керують діями, які є російською агресією. Ці люди повинні відповідати за злочин агресії, за всі воєнні злочини та жорстокості. Тому спеціальна обвинувачувальна палата все ще має сенс», — сказала Ван Шаак.