19 Травня, 2024

Визнає захоплені РФ території та зніме санкції: кандидат у президенти США обурив своєю програмою

Кандидат у президенти від Республіканської партії Вівек Рамасвамі заявив, що США «змарнували» свою можливість залишитися єдиною супердержавою у світі відразу після закінчення холодної війни, що дозволило Росії та Китаю працювати разом, щоб поставити під загрозу позиції країни на вершині, пише The Hill.

Він процитував кількох колишніх лідерів США, включаючи президентів Джорджа Вашингтона та Річарда Ніксона, як орієнтири для своєї зовнішньої політики.

Рамасвамі заявив, що у разі обрання планує відвідати Москву як президент у 2025 році, щоб обговорити умови припинення війни між Росією та Україною. Він сказав, що «прийме» контроль Росії над територіями, які захопили її війська, і пообіцяв не допустити приєднання України до НАТО в обмін на припинення Росією військового альянсу з Китаєм.

Він також заявив, що скасує санкції, накладені на Росію, і поверне її на світовий ринок.

Президент України Володимир Зеленський раніше оприлюднив перелік принципів, необхідних для припинення війни, включаючи повний вихід Росії з усієї окупованої території України, включаючи Крим.

Позиція Рамасвамі щодо України викликала багато критики під час перших президентських дебатів Республіканської партії минулого тижня. Він був єдиним кандидатом на сцені, який підняв руку, коли модератори запитали, хто більше не буде підтримувати Україну.

Колишня посол США в ООН Ніккі Гейлі відповіла, що він «вибирає вбивцю, а не проамериканську країну», і заслужила оплески, коли сказала йому: «У вас немає досвіду зовнішньої політики, і це видно».

Позиція Рамасвамі також прямо суперечить політиці адміністрації Байдена та європейських союзників. Вони заявляють, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну є порушенням міжнародного права та суверенітету України, і відмовляються визнати заявлений контроль президента Росії Володимира Путіна над окупованими територіями.

Після оголошення програми Рамасвамі розкритикували, в тому числі, у його партії.