18 Травня, 2024

На фестивалі Burning Man у США відкрили дві інсталяції з України: що вони символізують

На культовому фестивалі Burning Man, який стартував 27 серпня цього року, відкрили дві інсталяції з України — Храм Їжака та Український Фенікс, проєкт яких до останнього тримався в секреті, повідомляє Ukrainska Pravda.

Інсталяцію у вигляді птаха фенікса, що нагадує герб України, відкрили 31 серпня в пустелі Блек Рок, де проходить фестиваль. Цю інсталяцію тримали в таємниці, встановили забитою дошками, а згодом спалили, щоб відкрити саму скульптуру.

Подивитися можна у Facebook.

«Вона про Україну і про кожного з нас. Про те як ми стали сильнішими, ніж будь-коли, — сказав засновник фонду „Повернись живим“ Віталій Дейнега та нині заступник міністра оборони України. — Це український Фенікс, який пройшов крізь вогонь і постав з попелу. Візуально він схожий на тризуб. Але це птах».

Український художник Олексій Сай та архітекторка і художниця Дана Косміна створили для Burning Man скульптуру Фенікс.

«Алегорія цього твору дуже проста. Нас як націю хотіли знищити. Але вогонь нас загартував. Ми вийшли з вогню і він тільки зробив нашу шкіру грубішою, а нас — сильнішими. Ми переродились через вогонь. І нехай ми цього для себе не вибирали — але ми впорались і продовжуємо кожного дня… Мені здається, що ми, як нація, десь в цій точці. Вогонь ще обпікає і намагається нас знищити. Нам боляче. Нас обпікає полум’я війни і смерті. Але ми стаємо сильнішими ніж будь-коли були», — пояснив Дейнега.

Ще одну інсталяцію з України напередодні презентувала на фестивалі спільнота Ukrainian Burners. Це Храм Їжака (The Hedgehog Temple), меморіал українцям, які загинули під час війни. На інсталяції зібрані історії загиблих художників, співаків, музикантів та інших творчих людей.

«Ми привезли десятки історій загиблих діячів культури, щоб показати, що ця війна не просто „військовий конфлікт“, це — народна війна, в якій бере участь кожен свідомий українець», — зазначив художник Олександр Слободянюк.

Побачити їжака можна у Twitter/X.

Burning Man — щорічний фестиваль незалежного мистецтва. Проводиться з 1986 року в пустелі Блек-Рок у Неваді (США). На фестивалі в пустелі встановлюють різні артоб’єкти, а в кінці спалюють гігантську дерев’яну фігуру людини. Burning Man 2023 відбувається з 27 серпня по 4 вересня. Його тема — ANIMALIA.