19 Травня, 2024

Зеленський піде на другий термін, якщо вибори пройдуть під час війни

В інтерв’ю португальському громадському телебаченню RTP Президент України Володимир Зеленський заявив, що буде балотуватись на президентських виборах, якщо вони будуть проведені у 2024 році під час війни. Про це повідомляє BBC News Україна.

На запитання журналістки, чи збирається Зеленський балотуватись, він відповів, що «у 2024 році, якщо буде тривати війна, і якщо вибори будуть відбуватись, я ніколи у своєму житті не кину свою державу.» Зеленський пояснив, що є гарантом Конституції, і захищає її у будь-якому випадку.

У передвиборчій програмі 2019 року Зеленський обіцяв, що не буде йти на другий термін.

Згідно з Конституцією України, наступні парламентські вибори мали відбутись восени цього року, а президентські — у березні 2024 року. Згідно з законодавством та з Конституцією, проводити вибори в умовах воєнного стану заборонено.

Проте західні союзники натякали неодноразово, що хотіли б проведення виборів в Україні попри війну.

Сенатор від Республіканської партії США Ліндсі Грем заявив 23 серпня, що навіть в умовах війни в Україні мають відбутись вибори наступного року.

«Американський народ має знати, що Україна змінилась. У минулому це була дуже корумпована країна… Я вважаю, що Україні настав час зробити наступний крок у становленні демократії, а саме — провести вибори у 2024 році», — сказав Грем.

Зеленський відповів, що згоден на це за допомогою Заходу, якщо буде надано фінансування та приїдуть спостерігачі — у тому числі до зон бойових дій.