19 Травня, 2024

«Нова холодна війна»: США розмістять у Європі свої найсучасніші винищувачі

Сполучені Штати планують розгорнути до двох ескадрилій винищувачів-невидимок F-35A на авіабазі в східній Англії, повідомляє Defence Blog.

Газета The Telegraph у середу повідомила, що дві ескадрильї винищувачів F-35A прибудуть на орендований США корабель RAF Lakenheath у Саффолку.

Джерело в обороні повідомило The Telegraph: «F-35 будуть базуватися там. Вони розгорнулися й переїдуть наприкінці цього року, якщо не десь у 2024».

Військові джерела назвали «значним» перехід із залучення 54 F-35, які замінять F-15, що зараз знаходяться на авіабазі. F-15 здатні нести ядерну зброю, але є менш досконалими. Потенційне повернення ядерної зброї США на територію Великої Британії експерти назвали доказом того, що Захід вступив у нову холодну війну.

Хеміш де Бреттон-Гордон, колишній командир Об’єднаного хімічного, біологічного, радіологічного та ядерного полку Британії та НАТО, сказав: «Це абсолютно холодна війна, і це стратегічне протистояння. Це гра в покер. Якщо США розміщують ядерну зброю у Великій Британії, це сигнал Росії, що все серйозно».

F-35 є найсучаснішим винищувачем Америки. Завдяки своїм аеродинамічним характеристикам і передовій інтегрованій авіоніці, F-35A забезпечить невидимість наступного покоління літаків, покращену обізнаність про ситуацію та зменшить уразливість для Сполучених Штатів і країн-союзників.