19 Травня, 2024

У Великій Британії призначено нового міністра оборони: як він ставиться до України

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підвищив ветерана кабінету міністрів Гранта Шеппса на посаду міністра оборони в результаті перестановки у своїй команді, повідомляє BBC.

Шеппс, який обіймав п’ять постів міністра за останній рік, замінить Бена Воллеса, який залишає політику на наступних виборах. Його призначення не було очікуваним, але він вважається надійною людиною і ефективним комунікатором.

У своїй першій заяві на посаді міністра оборони Шеппс сказав, що для нього «велика честь» взяти на себе цю роль і пообіцяв «продовжувати підтримку України Великою Британією». Шеппс віддав належне «величезному внеску пана Воллеса в оборону Великобританії та глобальну безпеку за останні чотири роки».

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Шеппс відіграв помітну роль у підтримці Великою Британією країни. Він брав участь у програмі Homes for Ukraine, прийнявши родину біженців у своєму домі в Хартфордширі. Шеппс відвідав Україну нещодавно, коли він ще був міністром енергетики, щоб підкреслити роль уряду Великої Британії в забезпеченні постачання збагаченого урану на атомні електростанції країни.

Воллес, який обіймав посаду міністра оборони при трьох прем’єр-міністрах, заявив, що йде у відставку, «щоб інвестувати в ті частини життя, якими я знехтував, і досліджувати нові можливості».

Як міністр оборони він став гучним і палким прихильником України після того, як Росія почала повномасштабне вторгнення в лютому 2022 року, спонукаючи інші країни відгукнутися на заклик президента Зеленського надати зброю для відсічі російській загрозі. Міністр оборони України Олексій Резніков сказав, що Воллес «подав приклад», і його робота «надихнула інші країни приєднатися до допомоги Україні». І додав, що хоче подякувати своєму «другу і колезі» за «все, що він зробив для України, перебуваючи на своїй посаді».