18 Травня, 2024

Блінкен прибув до Києва та оголосив новий пакет допомоги Україні від США на $1 млрд

Держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Києва в середу. Це його третя поїздка до української столиці з початку повномасштабного вторгнення Росії, пише CNN. Він оголосив про новий пакет допомоги Україні, який включає снаряди зі збідненим ураном.

Мета візиту — подвоїти підтримку США у контрнаступі та підтвердити політичну аргументацію, що США потрібно виділити Україні ще мільярди доларів, щоб допомогти перемогти Росію.

Головний дипломат США оголосив про виділення нового пакету фінансування військових зусиль Києва.

Загальна сума допомоги складатиме 1 мільярд доларів, причому більша частина фінансування зосереджена на військовій допомозі та допомозі в сфері безпеки.

За даними Пентагону, пакет саме військової допомоги вартістю до 127 мільйонів доларів США включає:

  • додаткове обладнання ППО;
  • артилерійські боєприпаси;
  • протитанкову зброю, включаючи снаряди зі збідненим ураном для раніше задіяних танків «Абрамс»;
  • та інше обладнання, щоб допомогти Україні протистояти агресивній війні.

Перша зупинка Блінкена в середу була на військовому кладовищі, де він поклав вінок на честь загиблих військових ЗСУ. Пізніше у нього була зустріч, зокрема, з президентом України Володимиром Зеленським. Блінкен також зустрівся з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Він сказав, що знову «вражений надзвичайною хоробрістю та стійкістю українського народу, українських сил, керівництва України».

«Ми побачили хороший прогрес у контрнаступі, що дуже тішить. Ми хочемо переконатися, що Україна має те, що їй потрібно не тільки для досягнення успіху в контрнаступі, але має й те, що їй потрібно в довгостроковій перспективі, щоб переконатися, що вона має сильний засіб стримування… щоб у майбутньому такі агресії не повторювалися», — додав Блінкен.

Він додав, що хоче працювати з партнерами, щоб «побудувати та відновити сильну економіку і сильну демократію» в Україні.

Візит також є можливістю для Сполучених Штатів і України узгодити зусилля перед засіданням Генеральної Асамблеї ООН, яке відбудеться пізніше цього місяця, сказав високопоставлений чиновник Держдепу журналістам, які подорожували з Блінкеном.