Українські біженці: скільки їх за кордоном, їхні наміри та перспективи повернення

Українські біженці: скільки їх за кордоном, їхні наміри та перспективи повернення

У підсумковому звіті проєкту «Біженці з України: наміри повернутися, вплив на українську економіку та політичні рекомендації» Центр економічної стратегії (CES) оцінив, скільки українців виїхало за кордон з початку повномасштабного вторгнення Росії, хто ці люди, скільки з них повернеться в Україну та які економічні наслідки будуть, якщо повернуться не всі.

За даними CES, на кінець червня 2023 року через війну за кордоном перебували 5,6-6,7 млн українців. Це на 0,3-0,5 млн більше за оцінки, наведені в попередній версії цього звіту (станом на кінець 2022 року їх кількість становила 5,3-6,2 млн осіб).

Це збільшення стало наслідком атак на енергетичну інфраструктуру України взимку 2022-23 років, посилених ракетних ударів по українських містах у травні та знищення Каховської ГЕС на початку червня 2023 року.

Більшість біженців — жінки, причому найбільше жінок у віці 35-49 років, що становить близько 18% усіх біженців. Багато біженців — діти. Станом на травень 2023 року найбільша частка українських біженців перебувала в Німеччині (27%) та Польщі (24%).

CES розглянув перспективи повернення українців з-за кордону. Ключовими факторами історично є безпека; наявність житла; можливість заробляти на життя; порівняння загальних умов життя в рідній країні та в країні поточного проживання. Більшість українців (63%), які зараз проживають за кордоном, планують повернутися в Україну. Однак чи всі вони дійсно повернуться, незрозуміло.

Чим довше триватиме війна, тим краще українці адаптуються до життя за кордоном. Крім того, деякі українці (6,8%) вважають, що перспективи для їхніх дітей кращі за кордоном. Студенти іноземних навчальних закладів менш охоче повертаються (на 68% рідше, ніж респонденти, які не є студентами).

Люди, які не працюють, але активно шукають роботу, менш схильні повертатися в Україну (на 45% менше, ніж ті, хто не працює і не шукає роботу). Це може бути тому, що ці групи роблять більше, щоб адаптуватися, і вони можуть думати, що мають там кращі перспективи. Особи, які мали високий довоєнний дохід, більш охоче повертаються, тоді як ті, хто має високий дохід нині, менш охоче.

За різними сценаріями за кордоном можуть залишитися від 1,3 до 3,3 млн українців. Це на 0,4-0,6 мільйона осіб більше, ніж оцінювало CES у грудні 2022 року. Ця зміна є результатом тривалої війни та адаптації біженців до життя за кордоном. Неповернення українців суттєво вплине на українську економіку, яка може втрачати від 2,7% до 6,9% ВВП щорічно.