17 Травня, 2024

Сенат США повернувся після перерви та підтвердив двопартійну підтримку України

Лідери демократів і республіканців у Сенаті США висловили підтримку продовженню допомоги Україні у вівторок, оскільки законодавці повернулися до Вашингтона, зіткнувшись зі стислим терміном ухвалення законопроєктів про витрати, пише Reuters.

Минулого місяця президент Джо Байден звернувся до Конгресу з проханням схвалити близько 40 мільярдів доларів додаткових витрат, включаючи 24 мільярди доларів на Україну та інші міжнародні потреби, щоб перевірити готовність США продовжувати підтримувати Україну, поки вона бореться з російськими загарбниками.

«Ми також повинні продовжувати підтримувати наших друзів в Україні, зараз більше, ніж будь-коли, поки контрнаступ проти путінських сил у самому розпалі», — сказав лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер, відкриваючи засідання Сенату після серпневої перерви.

«Найголовнішим пріоритетом Сенату має бути безпека американського народу. І цього місяця ми матимемо можливість зробити це за допомогою додаткових асигнувань на термінові пріоритети національної безпеки та ліквідації наслідків стихійних лих, — заявив лідер республіканців Мітч МакКоннелл. — Нам потрібно продовжувати інвестувати в американську оборонно-промислову базу, як для підтримки наших партнерів у сьогоднішній боротьбі, так і для того, щоб допомогти нашим силам стримувати завтрашні загрози».

Радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван заявив журналістам у Білому домі, що адміністрація тісно співпрацює як з Сенатом, так і з Палатою представників над додатковим пакетом допомоги, який передбачає фінансування до кінця 2023 року.

«Розмови були конструктивними, позитивними, змістовними, і ми очікуємо, що зможемо пройти шлях до надійного пакету, щоб Україна могла отримати те, що їй потрібно», — сказав він.