18 Травня, 2024

З України до США намагалися вивезти унікальні доісторичні камені

Працівники Київської митниці врятували від незаконного вивезення до США доісторичні камені з відбитками вимерлої панцирної риби. Як повідомляє на своїй сторінці у Facebook Київська митниця, це риби часів раннього девону, що є геологічним періодом палеозойської ери.

Після вилучення митники запідозрили, що чотири камені можуть мати давнє походження, тому вони були направлені до Національного науково-природничого музею НАН України.

«Як визначили експерти, виявлені митниками камені є плитками відомого древнього червоного пісковика з відбитками вимерлої панцирної риби. На двох зразках є відбитки одного панциря риби виду Stentiopelta pustulata. Третій зразок теж є фрагментом давньої панцирної риби, вид якої наразі ще визначається. Четвертий камінчик є просто уламком одного зі зразків. Їх місце знахідки — Поділля, басейн річки Дністер», повідомляють у дописі від 4 вересня.

Після експертизи фахівці визначили, що всі зразки є оригінальними відбитками фосилій з двох боків. Зазначається, що їх геологічний вік становить близько 407 млн років, та що всі вони мають культурну та наукову цінність як геологічна спадщина. Експерти рекомендують внести зразки до Державного реєстру національного культурного надбання та до Музейного фонду України.

Як повідомляє митниця, згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних та історичних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України, проте такого дозволу митники не отримали від тих, хто намагався вивезти камені.