Польща почала висилати українців, пов’язаних з ухиленням від мобілізації

Польща почала висилати українців, пов’язаних з ухиленням від мобілізації

Лідер фракції «Слуга народу» Давид Арахамія нещодавно припустив, що українські правоохоронні органи вимагатимуть екстрадиції чоловіків призовного віку, які незаконно покинули Україну, уникаючи мобілізації. Польща вже над цим працює, пише Rzeczhpospolita.

За дорученням президента Зеленського перевіряють всі довідки про непридатність до мобілізації, видані військкоматами після 24 лютого 2022 року. Київ каже, що кільканадцять тисяч чоловіків призовного віку могли отримати довідки про непридатність за хабарі від 3 до 15 тисяч доларів.

Наразі Польща за угодою з Україною видворила зі своєї території декількох українців, які нелегально переправляли людей до Європи.

80 тисяч українських чоловіків призовного віку в’їхали до Польщі після 24 лютого 2022 року і зникли — одна особа могла перетинати кордон навіть кілька сотень разів. Це пояснила речниця штабу прикордонної служби лейтенант Анна Міхальська. Але після відрахування виїздів із в’їздів у Польщі залишається приблизно 80 тисяч українців, які потенційно підлягають мобілізації. Скільки з них справді непридатні, поки невідомо.

«Це важлива цифра для України, тому що ці люди могли б бути мобілізовані і збільшити лави наших Збройних Сил, тим самим зміцнити нашу обороноздатність і безпеку», — сказав Федір Веніславський з Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради.

Він не виключає, що за кримінальними справами прокуратура може переслідувати громадян України за кордоном. Деякі з них нелегально втекли через «зелений кордон» (поза пунктами пропуску — Ред.), і регулярно затримують посередників, які займаються цією практикою.

Українців, які ухиляються від призову за кордон, можуть екстрадувати «поодиноко», але «масової екстрадиції» не буде, заявив Веніславський. Щоб ввезти їх в країну, Україна має оформити міжнародний ордер на арешт кожного з них.

«Якщо ми затримаємо такого іноземця, наприклад, для простої перевірки на дорозі, наша система покаже, що це особа, яка переслідується прокуратурою України, тому що там є дані Інтерполу. Ми затримуємо таку особу та повідомляємо прокуратурі. Чи її екстрадують, вирішує польський суд», — повідомляє інспектор Маріуш Цярка, речник Головного управління поліції.