18 Травня, 2024

Як снаряди зі збідненим ураном від США можуть посилити контрнаступ України

Україна отримає від США снаряди зі збідненим ураном, щоб підвищити ефективність свого західного танкового арсеналу, оскільки наземний наступ на півдні країни продовжується, пише Newsweek.

Пентагон повідомив, що надає Києву новий транш допомоги на безпеку на суму до 175 мільйонів доларів США, включаючи 120-міліметрові танкові снаряди зі збідненим ураном (DU). Їх використовуватимуть українські військові на танках M1 Abrams. Такі снаряди давно є стандартною практикою в багатьох збройних силах, хоча суперечливі дослідження їх впливу на здоров’я зробили їх мішенню для критики.

Збіднений уран є побічним продуктом ядерного палива, і його висока щільність може бути використана у військових цілях, у тому числі в бронебійних танкових снарядах. Це кінетичні снаряди, які не вибухають, але пробивають броню танка під час стрільби на високих швидкостях і можуть використовуватися для ураження ворогів на більшій відстані.

За словами екс-полковника британської армії та НАТО Хеміша де Бреттона-Гордона, ці снаряди є «найпотужнішими танковими боєприпасами». Вони дозволять Україні збивати російські танки «з будь-якої позиції, навіть там, де броня найтовща», — додав він. Такі боєприпаси «забезпечують набагато більший удар, ніж традиційні танкові снаряди. Що стосується знищення російських танків, вони неймовірно ефективні».

Це буде корисним потенціалом для України, яка тримається вздовж лінії фронту в Запоріжжі протягом більш ніж трьох місяців свого наземного контрнаступу. Снаряди допоможуть українським танкістам вибити російські танки на півдні після того, як Київ заявив, що прорвав першу лінію оборони Росії навколо відвойованого міста Роботине.

Виступаючи під час візиту до Києва в середу, держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що контрнаступ України «пришвидшився за останні кілька тижнів», і що нова військова допомога «допоможе підтримувати його та посилити подальший імпульс».

Російське посольство США відповіло, назвавши передачу снарядів зі збідненим ураном «явною ознакою нелюдяності», а Путін говорив, що вони нібито «містять ядерний елемент» (що є дезінформацією і це спростовували британці — Ред.). До того ж відомо, що Росія теж використовувала такі снаряди.