17 Травня, 2024

«Народний супутник» став вирішальним в атаці України на російські кораблі в Криму

Придбаний на добровільні пожертви «народний супутник», яким керує ICEYE, протягом року довів свою цінність для України, надаючи важливу розвідувальну інформацію для військових операцій і знищуючи тонни російської військової техніки, повідомило Головне управління розвідки (ГУР) 20 вересня. Про це пише The New Voice of Ukraine.

Ключова роль супутника виявилася під час нещодавньої атаки на Севастопольську бухту 13 вересня, де він зіграв вирішальну роль у знищенні російського великого десантного корабля «Мінськ» і підводного човна «Ростов-на-Дону».

Також розвідники представили супутникові знімки аеродрому Дягілево в Рязанській області Росії, де зазнали пошкоджень бомбардувальники Ту-22М3, і в Бєлгородській області, де було вражено техніку противника.

«Народний супутник» продовжує служити інтересам військової розвідки та українського народу«, — додали в ГУР.

Благодійний фонд Сергія Притули придбав супутник у серпні 2022 року за кошти, зібрані в рамках проєкту «Народний Байрактар», де вирішальну роль у зборі коштів відіграв блогер Ігор Лаченков.

Лише за три дні українці зібрали 600 мільйонів гривень (16 мільйонів доларів) на дрони. Пізніше компанія-виробник Baykar оголосила, що передасть три Bayraktar TB2 на передову безкоштовно.

Як повідомляє ГУР, за шість місяців використання супутника Україна знищила російську військову техніку на мільярди доларів. Також були нанесені удари по зосередженню російських військ і матеріально-технічним об’єктам.