13 Травня, 2024

Зеленський відвідав Бабин Яр у 82 річницю масового вбивства євреїв

Президент України Володимир Зеленський у п’ятницю відвідав місце розстрілів у Бабиному Яру з нагоди 82-ї річниці одного з найбільших масових убивств євреїв під час Голокосту, пише Times of Israel.

Зеленський поставив свічку пам’яті на історичному місці та заявив, що Україна ніколи не забуде трагедію, скоєну нацистами.

«Хоч би скільки років минуло, людство пам’ятатиме життя, які забрав нацизм, — заявив Зеленський, який має єврейське походження. – І завжди пам’ятатиме, що те зло було покаране».

29-30 вересня 1941 року близько 34 тисяч дорослих і дітей, більшість з яких були євреями, були вбиті в урочищі Бабин Яр в окупованому нацистами Києві, тоді столиці УРСР.

Бабин Яр був місцем масових розстрілів до 1943 року. Тут було вбито до 100 тисяч осіб, у тому числі євреїв, ромів і радянських військовополонених.

Також відомо, що під час Голодомору 1932—1933, ініційованого радянським керівництвом для знищення українського населення, тисячі замордованих голодом людей в Києві й околицях поховали у Бабиному Яру.