Генсек НАТО Столтенберг у Києві: Україна ближча до Альянсу, ніж будь-коли

Генсек НАТО Столтенберг у Києві: Україна ближча до Альянсу, ніж будь-коли

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відвідав Київ у четвер, 28 вересня, підкресливши потужну підтримку України з боку НАТО під час переговорів із президентом Володимиром Зеленським та його урядом.

Називаючи Київ «містом, яке займає особливе місце в серцях вільного світу», Столтенберг віддав належне лідерству президента Зеленського та героїзму ЗСУ, вітаючи, що Україна «поступово завойовує позиції» у своєму важкому контрнаступі.

«Українці борються за свої родини, своє майбутнє, свою свободу; Москва бореться за імперську маячню», — сказав Генсек. Він привітав, що Україна має потужну підтримку з боку всіх членів НАТО та багатьох партнерів у Контактній групі з питань оборони України — більше ніж 50 країн надають підтримку та постачання. Він також зазначив, що за суверенітет України в ООН виступили понад 140 країн.

«Тим часом Росія принижена на світовій арені, відрізана від міжнародних ринків, не бере участі в міжнародних самітах і змушена шукати зброю від таких режимів, як Іран і Північна Корея», — сказав він.

Столтенберг привітав те, що всі члени Альянсу погодилися з тим, що Україна приєднається до НАТО, і вказав на три історичні рішення, ухвалені на Вільнюському саміті, щоб допомогти зробити це реальністю.

«По-перше, ми скоротили ваш шлях до НАТО з двох кроків до одного, скасувавши вимогу щодо Плану дій щодо членства, — сказав він. — По-друге, ми погодили програму, щоб зробити українські сили повністю оперативно сумісними з вашими майбутніми союзниками. По-третє, ми зміцнили наші політичні зв’язки до безпрецедентного рівня, заснувавши Раду Україна-НАТО — орган, де ми можемо консультуватися та спільно приймати рішення». Генеральний секретар підкреслив: «ці три рішення означають, що зараз Україна ближча до НАТО, ніж будь-коли».

«Капітуляція України не означатиме миру, це означатиме жорстоку російську окупацію. Мир за будь-яку ціну не був би миром взагалі. Україні потрібен справедливий і стійкий мир, і тому я рішуче вітаю план президента Зеленського з десяти пунктів для досягнення цієї мети». Він завершив словами: «Майбутнє України в НАТО. Поки ми працюємо разом, щоб підготувати вас до цього майбутнього, НАТО буде підтримувати Україну стільки, скільки потрібно».

Перебуваючи в Києві, Генеральний секретар поклав вінок до Стіни пам’яті полеглих за Україну. Це була п’ята поїздка Столтенберга в Україну в якості Генерального секретаря НАТО і друга після початку повномасштабного вторгнення Росії.