18 Травня, 2024

У Києві відбулася історична зустріч міністрів ЄС на тлі невизначеності з допомогою від США

Деякі з найвищих європейських дипломатів зібралися в понеділок у Києві, щоб продемонструвати підтримку боротьби України проти вторгнення Росії, оскільки з’являються ознаки політичної напруги в Європі та Сполучених Штатах щодо війни. Про це пише Euronews.

Міністри закордонних справ 27 країн-членів Європейського Союзу зібралися в українській столиці на неоголошену неформальну зустріч, на якій було розглянуто підтримку блоком України та обговорено запропоновану президентом України Володимиром Зеленським формулу миру.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель заявив, що перша історична спільна зустріч міністрів закордонних справ за межами ЄС надіслала сигнал про те, що підтримка ЄС «непохитна», і підкреслила прихильність ЄС Україні.

Сполучені Штати, ЄС і Велика Британія надали Україні масштабну військову та фінансову підтримку, що дозволило їй протистояти атакам Кремля. Допомога має вирішальне значення для ослабленої економіки України і досі була безстроковою. Але існує невизначеність щодо того, як довго союзники Києва надсилатимуть гроші.

Президент США Джо Байден у неділю запевнив союзників у продовженні фінансової підтримки США після того, як Конгрес запобіг шатдауну уряду, ухваливши пакет короткострокового фінансування, який припинив допомогу Україні у її боротьбі з Росією. Багато американських законодавців визнають, що домогтися схвалення допомоги Україні в Конгресі стає все складніше.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив журналістам, що Україна провела переговори з представниками обох партій у Конгресі США, щоб забезпечити надходження додаткової допомоги.

«Рішення було прийнято так, як було, але ми зараз працюємо з обома сторонами Конгресу, щоб переконатися, що воно більше ні за яких обставин не повториться. Питання в тому, чи те, що сталося в Конгресі США минулих вихідних, є інцидентом чи системою. Думаю, це був інцидент», — заявив Кулеба.

На зустрічі в Києві не було міністрів закордонних справ Угорщини та Польщі.