14 Травня, 2024

Новий лауреат Нобелівської премії з фізики передасть свою нагороду Україні

Угорський вчений Ференц Краус, який щойно отримав Нобелівську премію з фізики, запропонував свою премію жертвам війни в Україні, повідомляє Telex.

Краус, який родом з угорського міста Мор, а зараз живе і працює в Німеччині, є одним із піонерів аттофізики. Він розділив цьогорічну Нобелівську премію з фізики, присуджену за дослідження надкоротких імпульсів світла, разом із двома своїми колегами-дослідниками, П’єром Агостіні та Анною Л’Юльє.

Три дослідники-лауреати розділять загалом 11 мільйонів шведських крон (майже 947 000 євро). Після здобуття Нобелівської премії Краус дав інтерв’ю радіостанції Deutschlandfunk, де сказав, що не залишить гроші від премії собі, а пожертвує їх асоціації, яку він заснував півтора року тому під назвою Science4People. Мета асоціації – об’єднати людей зі світу науки для допомоги постраждалим від війни в Україні.

Краус додав, що він також виділив фінансову частину інших премій, які він нещодавно виграв, для цієї ініціативи, і так само планує вдіяти з Нобелівською премією.

Як повідомляється на сайті асоціації, Science4People спрямована на підтримку місцевих громад і проєктів в Україні. Вона підтримує діяльність, яка задовольняє нагальні потреби та створює довготривалу цінність.

Перші проєкти асоціації допомогли приблизно 30 дітям, які втратили домівку на сході України та знайшли притулок у початковій школі села Свобода на Закарпатті. До того ж понад 300 учнів школи отримали цифрові засоби навчання.