Швейцарія заплатить українським біженцям тисячі доларів за повернення додому

Швейцарія заплатить українським біженцям тисячі доларів за повернення додому

Наразі неможливо передбачити, коли закінчиться війна в Україні і коли біженці зможуть безпечно повернутися додому, заявив уряд Швейцарії минулої п’ятниці, коли вперше «взяв до відома» тимчасову стратегію. Повні деталі концепції, розробленої Державним секретаріатом з питань міграції (SEM), були передані різним ЗМІ. Про це пише Swiss Info.

Плани базуються на скасуванні захисного статусу S через два-три роки після початку повномасштабної війни, тобто у 2024 або 2025. Тоді приблизно 70 000 українців зможуть повернутися додому, 80% з них добровільно.

Решта 20%, або 14 000 осіб, дочекались б закінчення терміну виїзду. Очікується, що цей відсоток буде різним залежно від тривалості війни та ступеня руйнувань в Україні.

Чим довше люди перебувають у Швейцарії, тим менша ймовірність того, що вони захочуть виїхати за власним бажанням, йдеться в плані. Крім того, після п’яти років безперервного перебування вони можуть отримати швейцарський дозвіл B, дійсний протягом п’яти років.

Таким чином, у звіті робиться висновок, що необхідно зробити все можливе для заохочення добровільних від’їздів. Час відправлення не має бути ні надто коротким, щоб можна було спланувати логістику повернення, ні надто довгим, щоб не спонукати людей відкладати його. Для цього план передбачає часові рамки від 6 до 9 місяців.

Розглядається початкова фінансова допомога. Зазначені суми коливаються від 1000 до 4000 швейцарських франків ($1090 і $4355) на особу залежно від фази відправлення.

Добровільні виїзди повинні здійснюватися самостійно і наземним транспортом. Примусове повернення повітрям має бути крайнім заходом. Особливі випадки, які вимагають спеціальної підтримки, для приблизно 1000 неповнолітніх без супроводу, приблизно 1600 осіб старше 75 років та людей з проблемами здоров’я, не будуть пріоритетними.