12 Травня, 2024

Зеленський був одним з претендентів на Нобелівську премію миру: кого обрали

Історично склалося, що премія миру присуджувалася 103 рази 140 людям та організаціям із часу її заснування в 1901 році. Це одна з шести нагород, заснованих шведським хіміком і винахідником динаміту Альфредом Нобелем, пише Live Mint.

Норвезький Нобелівський комітет вирішив присудити Нобелівську премію миру 2023 року Наргес Мохаммаді, іранській активістці за її боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та за захист прав людини й свободи для всіх.

У 2022 році нагороду отримали білоруський правозахисник Алесь Бяляцький та дві правозахисні організації — російська група «Меморіал» та український Центр громадянських свобод.

Ось хто був головними претендентами на Нобелівську премію миру 2023 року.

Володимир Зеленський
Президент України потрапив у заголовки світових ЗМІ через згуртування міжнародної підтримки під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Олексій Навальний
Російський діяч вважається представником опозиції до Путіна. Пережив спробу отруєння, був заарештований та перебуває в ув’язненні.

Ільхам Тохті
Активіст і вчений родом з Китаю відомий тим, що висвітлює тяжке становище уйгурів на заході Китаю. Попри ув’язнення, його голос і вплив залишаються сильними.

Світлана Тіхановська
Голова Координаційної Ради Білорусі де-факто перемогла на виборах Олександра Лукашенка. Вона виступає за демократію та проти фальсифікації президентських виборів.

Міжнародний суд (ICJ)
Міжнародний суд, відомий своєю роллю у вирішенні міждержавних суперечок, міг би отримати визнання за свій внесок у глобальний мир.

Наргес Мохаммаді та Махбуба Серадж
Обидві родом із Західної Азії, але їх відзначають за їхні індивідуальні внески. Мохаммаді відома своєю правозахисною діяльністю в Ірані, тоді як Серадж бореться за права жінок в Афганістані.

Вікторія Таулі-Корпус і Хуан Карлос Джінтіач
Представляючи корінні громади, ці активісти висвітлюють нагальні проблеми корінного населення, особливо в умовах кліматичної кризи.

Чжо Мо Тун
Посол М’янми в ООН виступає проти військового перевороту на своїй батьківщині. Засуджуючи дії хунти, він виступає за демократію в М’янмі.

Human Rights Data Analysis Group
Ця некомерційна організація взяла на себе лідерство у висвітленні порушень прав людини по всьому світу, від Південної Америки до Близького Сходу.