14 Травня, 2024

Верховна Рада схвалила проєкт державного бюджету на 2024 рік: найважливіше

Верховна Рада України в четвер схвалила проєкт бюджету на 2024 рік, яким буде збільшено фінансування ЗСУ та національної оборони через повномасштабну війну з Росією. Про це повідомляє Reuters.

Міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що в наступному році пріоритетами уряду є накопичення коштів на оборону та безпеку, забезпечення соціальних виплат населенню, щоб «наблизити Перемогу України».

Прийнятий у першому читанні закон про бюджет передбачає доходи бюджету в розмірі 1,7 трильйона гривень (для орієнтира — $46,4 мільярда), а видатки — 3,3 трильйона гривень, повідомив нардеп Ярослав Железняк у Telegram. За його словами, дефіцит бюджету становитиме близько 1,6 трлн грн.

Чиновники заявили, що наступного року близько половини державного бюджету планується спрямувати на оборонний сектор.

Минулого тижня Марченко сказав Reuters, що «втома» донорів зростає, оскільки війна з Росією затягується, але він продовжуватиме працювати з міжнародними партнерами, щоб зібрати необхідні кошти для усунення дефіциту бюджету. Цього року Україна залучила майже 34 мільярди доларів західної фінансової допомоги після отримання 31 мільярда доларів у 2022 році.

Минулого року економіка скоротилася приблизно на третину, але майже через 20 місяців після початку повномасштабного вторгнення Росії Київ каже, що бізнес в Україні адаптувався до нової реальності, і з обережним оптимізмом дивиться на економічні перспективи на решту цього року та 2024 рік. Уряд прогнозує економічне зростання приблизно на 5% наступного року після очікуваного зростання на 4,7% цього року.

Цього року уряд спочатку планував витратити на оборону 1,1 трильйона гривень, але двічі був змушений збільшити витрати на армію.