14 Травня, 2024

Україна отримає нові партії ATACMS, у тому числі зі збільшеною дальністю: Кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив переконання, що найближчим часом країна отримає від США ракети великої дальності ATACMS, які можуть летіти майже вдвічі довше, ніж той зразок, який щойно прибув до України. Про це повідомляє Business Insider.

Голова МЗС України сказав українському телеканалу 1+1, що, на його думку, наступна партія ракет буде включати нову модель ATACMS, яка може долати близько 290 миль, повідомляє українське видання Kyiv Post. Цього тижня США підтвердили, що відправили в Україну ATACMS із дальністю близько 100 миль.

Україна підтвердила, що застосувала ці ракети для ударів по двох аеродромах на тимчасово окупованій Росією території України. В результаті обстрілів було знищено дев’ять російських вертольотів, пускову установку ППО, транспортні засоби та склади боєприпасів, а також пошкоджено аеродроми. Російський військовий блогер, пов’язаний із російськими ВПС, заявив, що авіаудар був «найсерйознішим» проти РФ з моменту повномасштабного вторгнення.

У своєму останньому коментарі Кулеба процитував виступ президента України в четвер після того, як Володимир Зеленський розмовляв з президентом США Джо Байденом.

«Ми обговорили оборонне забезпечення, в тому числі те, що ATACMS може допомогти нам пришвидшити звільнення України від окупантів, — сказав Зеленський. — Ми також говорили про збереження допомоги Україні наступного року — про значний пакет підтримки для нашої країни».

Кулеба зазначив, що «якщо прочитати між рядків виступ президента Зеленського після зустрічі з Байденом, з нього можна було б зрозуміти, що прийнято дуже важливе рішення».

На запитання про те, чи передбачає це рішення отримання ракет більшої дальності, Кулеба відповів: «Передбачає», — пише Kyiv Post. Міністр не сказав, скільки ракет він очікує та коли.