17 Травня, 2024

В Україні вперше провели трансплантацію серця і легень одночасно одній людині

Команда хірургів-трансплантологів із Києва та Львова вперше в Україні успішно провела операцію з трансплантації комплексу «серце-легені», повідомив директор ДУ «Інститут серця МОЗ України» Борис Тодуров. Про це пише RBC Ukraine.

Доктор Тодуров, професор, висловив подяку всім, хто брав участь у цій складній операції.

«Мрії збуваються! Першу в Україні трансплантацію комплексу «серце-легені» завершено! Стан пацієнта стабільний. Дякуємо всім, хто брав участь у цій складній операції. Співпраця з нашими львівськими колегами дає чудові результати», – зазначив хірург.

Подивитися відео про цю трансплантацію можна у Facebook доктора Тодурова.

Раніше лікарі Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» у Києві провели трансплантацію кісткового мозку від нерідного донора. Ця трансплантація стала вже 65-ою за рахунком операцією такого роду, але її унікальність полягає в тому, що для пацієнта вперше використані донорські клітини з вітчизняного реєстру.

Крім того, львівські лікарі зробили ще одну визначну операцію в Україні, здійснивши першу трансплантацію шкіри від посмертного донора однорічній дитині. Дитина отримала сильні опіки підборіддя, шиї та грудей. До цієї складної операції медики готувалися кілька років.