14 Травня, 2024

Україна першою в історії знищила ракетний корабель ворога до введення в експлуатацію

Як повідомляє Defence Express 7 листопада, Україна досягла історичної віхи, ставши першою країною, яка вивела з ладу ворожий ракетний корабель ще до його офіційного введення в експлуатацію, пише Yahoo.

Видання повідомило, що російський ракетоносець «Аскольд» залишається на плаву, але отримав серйозні пошкодження, що потребують повної реконструкції. Повітряна атака була націлена саме на центральну частину корпусу «Аскольда», в якій розміщено вісім вертикальних пускових труб для крилатих ракет «Калібр» або «Онікс».

«Враховуючи характер зовнішніх ушкоджень, найімовірніше, що росіянам доведеться розібрати більшість, якщо не все, бортове контрольне обладнання корабля, розташоване на містку», – заявили в Defence Express.

Центральний відсік корпусу корветів типу «Каракурт», таких як «Аскольд», також містить дизельні двигуни корабля, які могли бути виведені з ладу.

Російський ракетний корабель «Аскольд» спочатку планувалося прийняти на озброєння Чорноморського флоту Росії в грудні 2023 року.

4 листопада під час повітряної тривоги в окупованому Криму жителі повідомили, що чують вибухи. Згодом ЗСУ підтвердили, що вдало обстріляли суднобудівний завод «Затока» в окупованій Керчі.

«Аскольд» — малий ракетний корабель, розрахований на несення до восьми ракет «Калібр». Військові експерти кажуть, що знешкодження такого російського корабля має велике значення для безпеки України.