16 Травня, 2024

Три українки увійшли до числа 100 найвпливовіших жінок року за версією BBC

ВВС опублікувала список 100 найвпливовіших та найбільш надихаючих жінок з усього світу на 2023 рік.

Серед відомих імен, таких як колишня перша леді США Мішель Обама та голлівудська акторка Америка Феррера, до цьогорічного рейтингу BBC 100 Women 2023 також увійшли три українки: Оксана Забужко, Олена Розвадовська та Ірина Ставчук.

Оксана Забужко — письменниця та авторка понад 20 творів, серед яких художня, поетична та публіцистична література, вона вважається однією з найбільших письменниць та інтелектуалок України. Пані Оксана закінчила філософський факультет Київського університету Шевченка та має ступінь доктора філософії мистецтв. Її книги перекладено 20 мовами, вона отримала багато національних і міжнародних нагород, у тому числі Центральноєвропейську літературну премію Angelus, Шевченківську національну премію України та Національний орден Почесного легіону Франції.

Місія Олени Розвадовської — допомогти українським дітям пережити травму війни. Вона є співзасновницею благодійної організації «Голоси дітей», яка надає психологічну підтримку. Організація розпочалася як низова ініціатива у 2019 році, через чотири роки після того, як Розвадовська пішла добровольцем в зону АТО після початку російсько-української війни та війни на Донбасі. Зараз фонд налічує понад 100 психологів, які працюють у 14 центрах, а також працює безкоштовна гаряча лінія. Це допомогло десяткам тисяч дітей і батьків. Розвадовська брала участь у документальному фільмі «Будинок зі скалок», номінованому на «Оскар», і разом із командою видала книгу «Війна голосами дітей».

Ірина Ставчук, провідна експертка із кліматичної політики, нещодавно приєдналася до Європейської кліматичної фундації як менеджерка програми в Україні з основною метою розробки екологічних та кліматично стійких рішень для післявоєнного відновлення своєї країни. До того як приступити до цієї посади, вона працювала в Уряді України заступницею міністра екології з 2019 по 2022 рік і відповідала за політику зміни клімату, європейську інтеграцію, міжнародні відносини та біорізноманіття. Ставчук також є співзасновницею двох відомих екологічних неурядових організацій — Екодії (Ecoaction) та Київської асоціації велосипедистів (U-Cycle) — і координує регіональні мережі груп громадянського суспільства, які займаються питаннями зміни клімату.