Україна не пройшла напряму на Євро-2024 через скандальне рішення арбітра

Україна не пройшла напряму на Євро-2024 через скандальне рішення арбітра

У цьому сезоні було зроблено безліч сумнівних рішень за допомогою відеоасистента футбольного арбітра (ВАР), але рішення не призначати пенальті на користь України на останніх секундах її вирішального відбіркового матчу Євро-2024 проти Італії у вівторок, безсумнівно, одне з найбільш суперечливих. Про це пише CNN.

За рахунку 0:0 на третій хвилині додаткового часу півзахисник збірної Італії Брайан Крістанте, здавалося, підбив Михайла Мудрика в штрафному майданчику, але головний суддя Хесус Гіл Манзано, який мав чіткий огляд лише з 10 ярдів, не призначив фол. Що ще дивніше: схоже, що ВАР навіть не розглядав цю ситуацію.

Україні потрібна була перемога, щоб посісти друге місце в групі та автоматично потрапити на Євро-2024, але Італії, щоб посісти друге місце та пройти далі, було достатньо й нічиї. Матч закінчився з рахунком 0:0, тож тепер Україна візьме участь у плей-офф Євро в березні наступного року.

Зрозуміло, що настрій українських ЗМІ після матчу був наповнений розчаруванням. Видання УкрФутбол назвало це рішення «скандальною ситуацією». Український екс-арбітр ФІФА Мирослав Ступар у розмові з УкрФутболом сказав: «Таке враження, що у цій грі не було ВАРу».

«У мене одне питання: чому в моменті з Мудриком промовчав арбітр ВАР? — додав Ступар. — Головний суддя добре бачив цей епізод, але побоявся брати на себе відповідальність і ставити пенальті. Навіть ВАР не пішов дивитися».

«Якби він його подивився, то однозначно мав ставити пенальті, тому що контакт був, захисник ставив ногу, як бар’єр, а Мудрик прокинув вже м’яч. Арбітр не захотів себе підставляти. Якщо б він пішов дивитися ВАР — це був би для нього самостріл. Але якщо він не поставив пенальті, то треба було давати жовту картку Мудрику за симуляцію», — сказав Ступар.

Видання ТСН назвало це «помилковим рішенням».

«Із тим, що Україну „пограбували“, погодилися не лише уболівальники, а й світові ЗМІ, які активно відреагували на резонансний епізод у соцмережах», — повідомляє ТСН.