15 Травня, 2024

Сенат США не завершить угоду щодо допомоги Україні цього року: офіційно

Сенат США не голосуватиме за пакет щодо надання додаткової допомоги Україні та зміцнення безпеки кордону США до початку наступного року, поки представники Демократичної та Республіканської партій продовжують свою роботу, пише Reuters.

«Наші учасники переговорів працюватимуть дуже, дуже старанно протягом періоду грудневих і січневих канікул, і наша мета — зробити щось, як тільки ми повернемося», — сказав журналістам лідер демократів у Сенаті Чак Шумер.

У спільній заяві Шумер і лідер республіканців у Сенаті Мітч МакКоннелл повідомили, що учасники переговорів «досягають обнадійливого прогресу», але «залишаються складні питання».

У Білому домі попередили, що до кінця року безпекова допомога Україні від США закінчиться. Прохання адміністрації Байдена про надання ще 61 мільярда доларів підтримки застрягло в Конгресі, де республіканці кажуть, що це має бути поєднане з посиленням імміграційного контролю на кордоні США та Мексики. Фінансування Ізраїлю, іншого елементу пакета, є менш суперечливим.

Імміграція є однією з найбільш розбіжних проблем в американській політиці, а двопартійні спроби реформ неодноразово зазнавали невдачі протягом останніх 20 років.

«Я не можу сказати, наскільки це складно. Це найскладніша сфера американського законодавства», — сказала сенатор Кірстен Сінема, незалежна учасниця переговорів.

Неясно, чи будь-яка угода, досягнута в контрольованому демократами Сенаті, отримає підтримку в контрольованій республіканцями Палаті представників, де значна кількість прихильників жорсткої політики щодо України виступає проти надання додаткового фінансування.