15 Травня, 2024

Верховна Рада України підтримала легалізацію медичного канабісу

Верховна Рада України проголосувала за легалізацію медичного використання канабісу після того, як активісти та прихильники довго закликали до цього кроку, щоб лікувати мільйони людей, включаючи військових, поранених у повномасштабній війні з Росією, пише US News.

Законопроєкт підтримали 248 народних депутатів, написав у Telegram народний депутат Ярослав Железняк. Продаж або постачання канабісу для рекреаційного використання залишиться кримінальним злочином.

Марія Мезенцева, депутатка, яка просувала законопроєкт у парламенті, заявила, що медичний канабіс потрібен 6 мільйонам українців, у тому числі онкохворим, цивільним особам з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) і пораненим військовим.

Законопроєкт має підписати президент Володимир Зеленський, перш ніж він набуде чинності. Закон вступить в дію лише через шість місяців після офіційної публікації.

Опозиційна депутатка Юлія Тимошенко, яка була прем’єр-міністром з 2007 по 2010 роки, рішуче виступала проти цього закону, стверджуючи, що вживання рекреаційних наркотиків пошириться в Україні.

За словами Железняка, законодавство встановлюватиме суворий контроль за виробництвом медичного канабісу, включаючи цілодобове відеоспостереження, доступне поліції, за виробниками, які повинні мати ліцензію.

Згідно із законопроєктом, ліки, що містять медичний канабіс, будуть доступні лише за електронним рецептом, сказав він.