14 Травня, 2024

Привітання президента України з нагоди Дня Соборності. Відео

105 років тому на Софійській площі в Києві пролунали рядки: «Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України» — слова з Акта злуки, яким Західна Українська Народна Республіка та Українська Народна Республіка злились в єдину Українську державу. З нагоди свята президент України Володимир Зеленський звернувся до народу саме з Софійської площі.

«Щороку 22 січня ми завжди згадували про два ключові уроки тих часів, два дороговкази для всіх поколінь української нації: щоб здобути власну державність, треба боротися, щоб її вберегти, потрібно єднатись. І настав день, коли всім нам випало довести: ці обидва уроки засвоєно. Всі українці знають цей день. Згадуючи його, можна не називати рік, достатньо числа й місяця. Це 24 лютого. Коли ми показали, що соборність і самостійність України для нас справжні, а не декларативні цінності. І ми не віддали свою державу, а з першого дня війни довели: відсіч повномасштабній агресії ворога дає повномасштабна єдність народу», — зазначив президент.

«Боремось усі. І сьогодні це стосується не тільки обох берегів Дніпра. Сьогодні соборність українців охоплює обидві півкулі Землі, у кожному куточку якої 24 лютого пролунало: я — українець. I’m Ukrainian. Пролунало на всіх континентах, де живуть наші люди. Ті, хто з початком повномасштабної війни, незалежно від місця проживання, народження, паспорта, ствердно сказали: «Я — українець», — підкреслив Глава держави.

Зеленський зазначив, що слова I’m Ukrainian — «я — українець», завжди, а особливо тепер, мають особливе значення.

«Сьогодні вони сповнені мужністю, гордістю й незламністю нашого народу. Болем, який відчувають кожен українець і українка, та водночас силою, яка допомагає нам усе пройти. Усе подолати. Усе пережити. Знаючи й пам’ятаючи, що тільки сильні українці можуть стати єдиними. І тільки єдині українці можуть бути сильними. Українці в усьому світі», — наголосив Президент.

До привітань Президента також доєднався Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

«Українські солдати, матроси, сержанти й офіцери — ви як ніхто знаєте ціну кожного клаптика української землі», — йдеться в дописі Залужного в Telegram.

Як зазначив Головком, саме український воїн сьогодні б’ється за те, щоб Україна була соборною та незалежною. Залужний також нагадав, що у 1990 році тисячі українців віддали шану святу соборності, створивши Живий ланцюг Соборності, об’єднавши Київ зі Львовом, показавши цим своє прагнення до свободи. Сьогодні ж ланцюгом Соборності стала лінія фронту, на якій тисячі українських солдатів об’єднані в битві за незалежність та свободу.

«І ми знаємо, що з нашими воїнами бореться вся Україна. Наша єдність — наша зброя. Разом — до Перемоги», — додав Залужний.