15 Травня, 2024

У Пентагону більше немає грошей для України: Остін на «Рамштайні»

Вперше після того, як у квітні 2022 року голова Пентагону Ллойд Остін створив міжнародну групу з близько 50 країн для підтримки України, Сполучені Штати проводять зустріч у форматі «Рамштайн» без грошей та можливості надіслати боєприпаси і ракети Україні, пише US News.

Чекаючи, поки Конгрес ухвалить бюджет і, можливо, схвалить більше грошей на боротьбу з Україною, США шукатимуть союзників, щоб продовжувати подолати розрив.

«Я закликаю цю групу копати глибше, щоб надати Україні більше рятівних наземних систем протиповітряної оборони та засобів перехоплення», — сказав Остін у вступному слові. Виступ транслювався з його дому. Він все ще відновлюється після операції щодо раку простати. Остін був госпіталізований на два тижні через ускладнення після операції.

«Навіть якщо ми зараз не можемо надати допомогу в безпеці, наші партнери продовжують це робити», — сказала журналістам у понеділок заступниця прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх. Вона додала, що додаткові системи ППО та боєприпаси до них залишаються першочерговою потребою України.

27 грудня Пентагон оголосив про свою останню безпекову допомогу Україні, пакет на 250 мільйонів доларів, який включав 155-міліметрові снаряди, зенітні ракети Stinger та інші предмети, які користуються великим попитом, взяті з існуючих запасів США. Відтоді США не змогли надати додаткові боєприпаси, оскільки гроші на поповнення цих запасів закінчилися, а Конгрес й досі не затвердив додаткові кошти.

Понад 110 мільярдів доларів допомоги Україні та Ізраїлю призупинено через розбіжності між Конгресом і Білим домом щодо інших політичних пріоритетів, включаючи додаткову безпеку на кордоні США та Мексики.