14 Травня, 2024

Зеленський показав, як змінилися його доходи під час повномасштабної війни

Президент України Володимир Зеленський вперше опублікував свої доходи в декларації, щоб сприяти прозорості та боротися з корупцією в рамках прагнення країни до членства в Європейському Союзі, повідомляє CNBC.

Минулого тижня Україна офіційно розпочала процес скринінгу для вступу в ЄС і стикається з жорсткими умовами щодо розв’язання історичної проблеми корупції.

Згідно з декларацією, опублікованою в неділю на сайті президента, з 2021 по 2022 рік доходи сім’ї Зеленських впали майже втричі. У 2021 році, за рік до вторгнення повномасштабного Росії в Україну, Зеленський і члени його родини отримали 10,8 мільйона гривень ($286 168), що майже на 12 мільйонів гривень менше, ніж у попередньому році. Цифра за 2021 рік включала близько $142 000 доходу від продажу державних облігацій.

«Володимир Зеленський продовжує володіти низкою торгових марок. Зокрема, у 2021 році завершився процес реєстрації 22 торгових марок, який розпочався задовго до його обрання Президентом України», — йдеться у першій публічній декларації президента про доходи.

У 2022 році дохід родини Зеленських впав до 3,7 млн грн через «тимчасове розірвання договорів оренди на території України внаслідок початку повномасштабної агресії Росії». Залишок сім’ї на кінець 2022 року зменшився майже на 1,8 мільйона гривень, йдеться в декларації, при тому, що майно, нерухомість і транспортні засоби протягом двох років не змінювалися.

Зеленський закликав усіх державних службовців розкривати свої доходи в рамках ширших зусиль щодо сприяння прозорості, а Національне агентство з питань запобігання корупції минулого місяця знову відкрило для громадськості реєстр задекларованих доходів.

США та інші союзники, які постачають фінансову допомогу та зброю, а також такі установи, як Міжнародний валютний фонд, також прагнули отримати гарантії щодо зусиль Києва з викорінення хабарництва на державних посадах.