14 Травня, 2024

Підтримка ЄС не замінить лідерство США у військовій допомозі Україні: Білий дім

Адміністрація США вітає рішення Європейської Комісії створити для України кошторисну програму в розмірі 50 мільярдів євро ($54 млрд), наголошуючи на тому, що це не є заміною зобов’язань США щодо лідерства в безпековій допомозі українській армії, пише Ukrinform.

Таку позицію висловив координатор Ради національної безпеки Джон Кірбі під час спілкування з журналістами у четвер.

«Він не призначений для допомоги в безпеці», — сказав Кірбі, коментуючи пакет допомоги від Європейського Союзу. Водночас координатор високо оцінив прихильність лідерів ЄС.

Кірбі підкреслив, що це рішення, безсумнівно, допоможе Україні пом’якшити деякі фінансові труднощі, тому «ми його вітаємо».

«Але це не замінить американське лідерство, коли мова заходить про допомогу в безпеці. І тому для нас так важливо продовжувати спонукати Конгрес прийняти це доповнення до національної безпеки», — зазначив чиновник.

Він також наголосив на тому, що додаткова частина пакета президента Байдена на суму 61 мільярд доларів США була «ретельно підібрана».

«Це потрібно українцям. І нам потрібно, щоб Конгрес діяв щодо цього», — підкреслив Кірбі.

Нагадаємо, що у четвер у Брюсселі відбулося позачергове засідання Європейської ради, на якому лідери ЄС розглянули пропозиції щодо змін до багаторічного бюджету Євросоюзу на 2024-2027 роки. Глави держав і урядів усіх 27 країн-членів ухвалили рішення про створення фонду сприяння Україні в розмірі 50 млрд євро. Кошти будуть спрямовані на негайну фінансову підтримку спроможності української держави, а також на відновлення та реконструкцію країни протягом наступних чотирьох років.