14 Травня, 2024

Україна вже поінформувала Білий дім про плани звільнити Залужного: Reuters

Український уряд поінформував Білий дім про те, що планує звільнити Головнокомандувача Збройних сил України, повідомили в п’ятницю два обізнані джерела. Про це розповідає Reuters.

Інформація про наміри щодо усунення генерала Валерія Залужного з’явилася на тлі результатів контрнаступу України минулого року, який не зміг повернути значну частину тимчасово окупованої Росією території. Джерело, близьке до Офісу президента, повідомило, що між Зеленським та Залужним ведеться суперечка щодо нової військової мобілізації, а президент виступає проти пропозиції Залужного призвати 500 000 нових військових.

Водночас джерело додало, що процес звільнення Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ поки призупинено, оскільки сторони опрацьовують подальші кроки. Незрозуміло, скільки часу триватиме цей процес, додало джерело, яке побажало залишитися анонімним.

Друге обізнане джерело повідомило, що Білий дім не висловив власної позиції щодо плану заміни Залужного.

«Я б підкреслив, що відповідь Білого дому полягала в тому, що ми не підтримували і не заперечували проти їхнього суверенного рішення, — сказало джерело, яке побажало залишитися анонімним, щоб обговорити це питання. — Білий дім висловив думку, що Україна сама повинна приймати суверенні рішення щодо свого персоналу».

The Washington Post першою повідомила, що Україна поінформувала Білий дім про плани звільнити Залужного.

«Зараз обидві сторони (президент і генерал) взяли паузу у визначенні того, яким буде майбутнє, і наразі статус-кво збережеться до подальшого розпорядження», — сказало джерело.

Залужний у четвер опублікував колонку на сайті CNN, у якій написав, що уряду не вдалося мобілізувати достатню кількість військ.

Відомий як «Залізний генерал», Валерій Залужний надзвичайно популярний. Його усунення може вдарити по моральному духу українських військ, які борються за утримання позицій уздовж понад 620 миль (1000 км) лінії фронту проти величезних російських сил, озброєних великими запасами боєприпасів.