14 Травня, 2024

Сенат США оприлюднив угоду щодо кордону та України: чи є у неї шанс?

Американські сенатори оприлюднили довгоочікувану міжпартійну угоду, яка спрямована на боротьбу з нелегальною імміграцією на кордоні США та Мексики, а також надання нової допомоги Україні та Ізраїлю, нагадує BBC.

Законопроєкт запровадить набагато суворіші заходи, щоб спробувати зупинити перетин кордону, який є рекордним. Очолюваний Демократичною партією Сенат голосуватиме за законопроєкт цього тижня, але високопоставлений республіканець у Палаті представників заявив, що проєкт приречений.

«Законопроєкт про кордон Сенату НЕ БУДЕ проголосований у Палаті представників», — сказав конгресмен Стів Скаліз, лідер більшості в Палаті представників, де багато республіканців хочуть, щоб законопроєкт був ще більш жорстким.

У величезну угоду про фінансування вартістю 120 мільярдів доларів США включено 60 мільярдів доларів на підтримку України в її боротьбі з Росією та 14 мільярдів доларів на безпекову допомогу Ізраїлю.

«Якщо ми не зупинимо апетит Путіна до влади та контролю в Україні, він не обмежуватиметься лише Україною, і витрати для Америки зростуть», — зазначив Джо Байден, говорячи про нову версію проєкту закону.

Законопроєкт, на обговорення якого сенатори обох партій витратили місяці, був оприлюднений у неділю ввечері. Йому потрібно щонайменше 60 голосів, щоб пройти через 100 членів Сенату. Але широка опозиція угоди серед республіканців Палати представників означає, що проєкт навряд чи стане законом. Деякі демократи також можуть бути незадоволені.

Ще до того, як деталі були оголошені, спікер Палати представників Майк Джонсон попередив, що угода буде «нежиттєздатною» в момент надходження в Палату. Опозиція республіканців спонукала демократів звинуватити Джонсона та інших у тому, що вони піддалися тиску з боку екс-президента Дональда Трампа. У понеділок він заявив, що «лише дурень або лівий радикальний демократ» проголосує за «жахливий» законопроєкт. Експерти кажуть, що вплив Трампа кинув тінь на переговори.