14 Травня, 2024

Сенат голосує за просування допомоги Україні: що відбувається і на що чекати

Поки зростає кількість республіканців, які виступають проти допомоги США Україні, лідери Сенату рішуче стверджують, що ці гроші мають вирішальне значення для протидії російській агресії та підтримки глобальної позиції Америки, пише PBS.

У Капітолії на рідкісній сесії вихідних днів Сенат знову проголосував за просування вперед пакета допомоги Україні, а лідер сенатської більшості Чак Шумер і лідер республіканців Мітч МакКоннелл виступили з різкими попередженнями щодо наслідків відмови від давніх союзників США в Європі.

«Сьогодні не буде перебільшенням сказати, що очі світу звернені до Сенату Сполучених Штатів, — сказав МакКоннелл. — Наші союзники та партнери сподіваються, що незамінна нація, лідер вільного світу, має рішучість продовжувати».

Тестове голосування 67-27 у неділю щодо пакета допомоги Україні, Ізраїлю та іншим країнам у розмірі 95,3 мільярда доларів відбулося в той час, коли колишній президент Дональд Трамп, фаворит-кандидат у президенти від Республіканської партії, намагається звести нанівець допомогу та посилив свої напади на військовий альянс НАТО.

Трамп заявив у суботу на передвиборчому мітингу в Південній Кароліні, що Росія повинна мати можливість робити «все, що вони забажають» з членами НАТО, які не досягають цільових показників витрат на оборону. Він розповів історію, яку розповідав раніше, про невідомого члена НАТО, який протистояв йому через його погрозу не допомагати.

У той час як МакКоннелл зробив Україну головним питанням, все більше членів Республіканської партії наслідують приклад Трампа та виступають проти допомоги, яку лідери Сенату намагалися прийняти місяцями. Не згадуючи Трампа на ім’я, МакКоннелл сказав у своєму вступному слові в неділю, що «американське лідерство має значення, і воно під питанням». Шумер сказав, що якщо Америка не допоможе Україні, «Путін, швидше за все, досягне успіху».

Голосування у рамках процедурних процесів триває, але навіть якщо Сенат таки прийме пакет, його майбутнє в Палаті представників є дуже невизначеним, де більшість законодавців від Республіканської партії твердо підтримують Трампа.