16 Травня, 2024

«Позичте їм гроші»: Трамп просуває нову власну ідею допомоги Україні

45-й президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп хоче, щоб його країна надала Україні кредит у війні з Росією, повідомляє RBC із посиланням на Bloomberg.

«Вони хочуть дати їм ще 60 мільярдів доларів. (Трамп має на увазі пакет допомоги від адміністрації Байдена – Ред.) Зробіть це таким чином. Позичте їм гроші. Якщо в них вийде, вони повернуть нам гроші. Якщо не вийде, вони не повинні повертати. Чому їм треба це просто передавати? Зробіть це як форму позики», — сказав Трамп під час своєї передвиборчої кампанії в Південній Кароліні.

Опальний колишній президент США порівняв такий план з угодами, що він раніше укладав з потенційно успішними спортсменами, у яких на початку кар’єри не було грошей.

«Я роблю це зі спортсменами. Ви знаєте, наприклад, є професійний гравець у гольф, який, на мою думку, дуже хороший. У нього немає грошей, але він має великий талант. Я скажу: ось вам угода», — додав він.

Така пропозиція Трампа була зроблена на тлі розгляду в Конгресі США нової допомоги Україні на понад 60 мільярдів доларів. Цього тижня Сенат США ухвалив законопроєкт про гроші для України, Ізраїлю та Тайваню. Щоб ініціатива набула чинності, її має підтримати Палата представників Конгресу США, після чого її підпише у закон президент Джо Байден.

Поки що спікер Палати представників Майк Джонсон не планує виносити законопроєкт на голосування, тому що він хоче, щоб пакет містив кошти для захисту кордону з Мексикою.