Російський опозиціонер Олексій Навальний помер у колонії

Російський опозиціонер Олексій Навальний помер у колонії

Лідер російської опозиції Олексій Навальний помер у в’язниці, як заявили в пенітенціарній службі країни, пише The Guardian.

47-річний Навальний, один із найпомітніших і найнаполегливіших критиків Путіна, перебував у в’язниці приблизно за 65 кілометрів на північ від Полярного кола, де він відбував вирок: 19 років ув’язнення в «спеціальному режимі».

На початку грудня він зник із в’язниці у Володимирській області, де відбував 30-річний термін за звинуваченням в екстремізмі та шахрайстві, яке він назвав політичною відплатою за керівництво антикремлівською опозицією 2010-х років. Він не очікував, що його звільнять за життя Путіна.

Навальний сприяв розпалюванню протестів у Росії в 2011-2012 роках, проводячи кампанію проти фальсифікацій виборів і корупції в уряді, розслідуючи найближче оточення Путіна і ділячись висновками у відеороликах, які зібрали сотні мільйонів переглядів. Пік його політичної кар’єри припав на 2013 рік, коли він набрав 27% голосів на виборах мера Москви, які мало хто вважав вільними і чесними. Протягом багатьох років він залишався перешкодою для Кремля, зазначає видання.

У 2020 році Навальний впав у кому після підозри на отруєння «Новачком» від рук співробітників ФСБ Росії і був евакуйований до Німеччини для лікування. Він повернувся в Росію в січні 2021 року, де його заарештували за обвинуваченням у порушенні умовно-дострокового звільнення і засудили до першого з кількох строків тюремного ув’язнення, загальна сума яких становила понад 30 років за ґратами.

«У виправній колонії № 3 засуджений Навальний О. А. після прогулянки відчув себе погано, практично одразу втративши свідомість. Негайно прибули медичні працівники установи, була викликана бригада швидкої медичної допомоги. Проведено всі необхідні реанімаційні заходи, які позитивних результатів не дали. Лікарі швидкої медичної допомоги констатували смерть засудженого. Причини смерті встановлюються», — йдеться в повідомленні ФСВП РФ. У ЗМІ з’явилася інформація, що у Навального відірвався тромб.